top of page

Om mig, Lotta

HT23.jpg

Yoga har successivt blivit en viktig del av mitt liv och ett sätt att leva. Den har hjälpt mig att lära känna mig själv, lyssna på mig själv och att må mycket bättre i vardagen. Yogan ger mig lugn, ro och en möjlighet att fokusera och prioritera på det som är viktigt för just mig. Den upplevelsen vill jag gärna dela med flera. Genom att stanna upp där vi är just nu, att lyssna inåt, observera, lära oss acceptera och kanske till och med tycka om det vi upptäcker, tror jag att vi alla kan få en chans att bli vårt bästa jag.

Jag vill gärna dela med mig av yogan eftersom den givit mig så mycket, och fortfarande ger mig allt mer. Men den utmanar också och stärker både kropp, självkänsla och själv-förtroende.

Min resa började med att jag gick på hatayoga då och då på mitt vanliga gym. Det blev för mig som att prova på, och jag gillade att få röra på mig i yogan, även om många positioner kändes ovana. Underbara Sarah Forslund inspirerade både på mattan och med sin egen yoga-resa. En video med PowerYoga med Blossom blev också inhandlad för mååånga år sedan...

Våren 2016 fick jag chans att gå på MediYoga genom jobbet. Första lektionen lärde vi oss att andas. Det kändes mycket långsamt och delvis frustrerande. Samtidigt förstod jag någonstans att "det här är nyttigt för mig". Jag som gärna springer på allt, kanske lite för fort i vardagen. Det var egentligen då jag började ta yogan på allvar och började även använda MediYoga hemma då och då. Jag lärde mig om lugn, fokus och andning, men även vad mjuka lugna rörelser kan ge.

 

Sommaren 2016 vek jag en vecka åt yoga på Åsa folkhögskola med Liv Stavås. Det var så lärorik om yoga, om historien, om positioner men även om andning, andningsövningar, yinyoga och meditation. En vecka vikt åt mig själv. En sådan vecka borde alla få chans till.

 

Genom jobbet fick jag sedan åter prova yoga, denna gång yantrayoga. Det är en form som är ganska strikt med fasta rörelser och man räknar andningen. Den kändes annorlunda och utmanande. Uppvärmningen får verkligen ta tid och innefattar andningsövningar. -Lärorikt och nyttigt! 

 

Under våren 2017 kände jag att jag verkligen vill vandra vidare med min yoga och lära mig mer. Nu blev instruktör "på riktigt" med hjälp av kunniga Malin Berg. Sarah Forslund var min mentor. Det var verkligen jättekul och utmanande på ALLA sätt, men den gav mig också ett långsiktigt mål: Att dela med mig av yogan. 

 

Hösten 2017 började jag även med Ashtangayoga. Det är både kul och fysiskt utmanande. -Men med utmaningarna växer vi! Ashtanga innebär också fasta sekvenser, så vi vet vad som väntar och så småningom ska vi kunna genomföra dem lite mer meditativt och med eget fokus. Det är fysiskt tufft och varje rörelse går att anpassa efter varje person, mot ett gemensamt mål. Det är lärorikt både för min egen yoga och som yogalärare.

Våren 2021 gick jag en steg 1-utbildning i MediYoga både för att födjupa min kunskap, detta både för att fortsätta min egen resa och för att kunna erbjuda MediYoga för dig eller din organisation.

 

Av och till har jag i mitt liv varit allt för stressad. Jag har gått på KBT-kurs och ACT-kurs och lärt mig observera och acceptera. Likt yogan. Vi väljer inte vad vi har med oss, men vi väljer hur vi vill agera. Mitt i stressen kan jag numera stanna upp, andas och ge mig själv ett lugn. Speciellt om jag gör det ihop med rörelser. T.ex. genom att yoga.

Sommaren 2022 fick jag diagnosen systemsik skelros. Den gör mig just nu svullen och känslig för kyla. Men den gör också det ännu viktigare för mig att leva här och nu, att ta det lugnt och att behålla den rörlighet jag har så länge det går.

 

Jag har hållit egna klasser sedan hösten 2017. Genom att hålla egna klasser får jag dela med mig av yogan, lärdomar och inspiration, men även en chans att göra det jag själv mår så bra av.

-Du bär redan allt inom dig. Jag vill hjälpa dig att lita på det!

 

bottom of page